Każdy rodzaj miodu pszczelego jest bardzo wartościowym produktem. Na obszarze, na którym prowadzę pasiekę najczęściej pozyskuję:
miód wiosenny -wielokwiatowy ( wierzba, mniszek, kwiaty drzew owocowych, krokusy, klon, głóg i wiele innych),
miód rzepakowy- wokoło co roku okoliczni rolnicy uprawiają rzepak,
miód akacjowy- niedaleko jest aleja akacjowa,
miód lipowy - w pobliżu znajduje się wiele starych lip,
miód spadziowy- w zależności od pogody.
Każdy z tych miodów ma inne właściwości. Pszczoły zbierają pyłek i nektar z wielu roślin. Każda roślina ma inne właściwości. Im rośliny są bardziej urozmaicone, tym lepiej dla pszczół. Są one zdrowsze, gdyż znajdują potrzebne im składniki.
Podobnie ludzie-powinni kupować różne rodzaje miodu, by cieszyć się zdrowiem. Jedna odmiana miodu to stanowczo za mało!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzień dobry! Z pszczelarskim pozdrowieniem!