czwartek, 14 lipca 2016
Niedoceniany miód rzepakowy
W mojej okolicy kwitnie mnóstwo rzepaku. Pszczoły chętnie oblatują kwiaty tej rośliny. Powstaje z niej jasny, wiosenny miód rzepakowy. Niestety jest on niedoceniany przez większość ludzi. Niektórych zniechęca zapach, innych biały kolor kojarzący się ze smalcem. Prawie każdy kojarzy miód z lipą i to właśnie miód lipowy jest najchętniej kupowany. Tymczasem mało kto wie, jakie wspaniałe właściwości ma miód rzepakowy!!!
Miód pozyskany z rzepaku wspaniale się rozsmarowuje na chlebie. Szybko krystalizuje, ale nie tworzy twardej masy , lecz ma konsystencję gęstego kremu.
Podobnie jak inne odmiany miodu zawiera wiele witamin i składników mineralnych np. olejki eteryczne, garbniki, witaminy C,K,B,żelazo i bor.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że miód rzepakowy jest doskonale przyswajany przez organizm człowieka.Szczególnie dotyczy to właśnie żelaza( o którego ważnej roli nie trzeba wspominać) oraz boru.Bor jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, śledziony oraz do budowy tkanki kostnej.
Ze względu na wysoką zawartość glukozy wspaniale regeneruje organizm! Jest z tego względu doskonały dla osób starszych. Warto wieczorem rozpuścić łyżkę miodu w szklance przegotowanej ostudzonej wody i rano wypić ten napój na czczo. Regularne spożywanie miodu rzepakowego wzmacnia osłabiony mięsień sercowy, rozszerza naczynia wieńcowe. Doskonale wpływa na wątrobę. Dzięki temu wątroba wzmacnia swoje zdolności detoksykacyjne( odtruwające).
Miód rzepakowy ceni się także przy leczeniu przeziębień, grypy, zapaleniu gardła, kataru.
Miodem można też posmarować ropiejące rany.
Dlatego naprawdę warto jeść tę niedocenianą odmianę miodu! Ma bowiem doskonałe właściwości!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzień dobry! Z pszczelarskim pozdrowieniem!