W wielu miejscach można kupić miód, ale czy pochodzi on z polskich pasiek? Czy jest odpowiednio przechowywany? Czy nie ma żadnych dodatków? Czy nie został wcześniej podgrzany i pozbawiony właściwości zdrowotnych?
Dlaczego warto jeść miód pochodzący z
pasieki prowadzonej metodami
tradycyjnymi?
Każdy wie ,że miód jest zdrowy. Nie każdy
jednak się orientuje , że miód miodowi nierówny ! Ważne , żeby był kupiony od
pszczelarza , który nie stosuje żadnych dodatków typu : cukier , mączka
ziemniaczana i inne. Miód musi być także przechowywany w odpowiednich warunkach
, niepodgrzewany ( często kupujący żądają miodu w stanie ciekłym- a
krystalizacja jest procesem naturalnym-dlatego niektórzy w tym celu podgrzewają
miód, przez co traci on swoja wartość) . Nie wszyscy wiedzą , że część
pszczelarzy stosuje w swoich ulach poławiacze pyłku , przez co miód zawiera
niewiele pyłku pszczelego.
Miód z naszej pasieki spełnia wszystkie powyższe
kryteria. Pasieka jest prowadzona tradycyjnymi metodami ( m.in. ramki z miodem
są ręcznie odsklepiane i wirowane ).Nie stosujemy poławiaczy pyłków , dzięki
czemu pyłek jest zawarty w miodzie . Oprócz tego znajdują się tam
drobinki wosku pszczelego oraz propolisu, które również wykazują zdrowotne
właściwości. Jako ciekawostkę podam fakt
, że np. Niemcy kupują miód w plastrach , który potem żują , co jest bardzo
wskazane w chorobach jamy ustnej , przyzębia , paradontozie i alergii. Miód
jest przechowywany w odpowiednich warunkach ( w chłodnym , zaciemnionym
pomieszczeniu ,w szklanych naczyniach ) , nigdy nie jest podgrzewany . Jest
całkowicie naturalny - bez żadnych dodatków !!!
W mojej pasiece pozyskuję MIÓD
:
- rzepakowy
( choroby serca , naczyń wieńcowych, układu krążenia, nadciśnienia ;schorzenia wątroby i dróg żółciowych; stosowany na ranę
przyspiesza gojenie i oczyszcza ranę z ropy)
-spadziowy
( zwany miodem królewskim i papieskim –zapalenie oskrzeli , astma
oskrzelowa , zapalenie płuc , gruźlica ,
anemia , choroby jelit ; łagodzi kaszel )
-wielokwiatowy
( alergia dróg oddechowych , grypa , przeziębienia )
-lipowy
( najlepszy w leczeniu schorzeń dolnych i górnych dróg oddechowych !
niszczy gronkowce , paciorkowce , grzyby
drożdżoidalne , ma działanie przeciwgorączkowe , leczy lekką postać cukrzycy –
nieinsulinową )
-akacjowy
(w stanach zmęczenia
psychicznego i fizycznego ,choroby przewodu pokarmowego- zaburzenia trawienia ,
zapalenie żołądka i jelit , lekka postać cukrzycy )
- gorczycowy
(właściwości odtruwające
,stymulujące pracę nerek i wątroby ).
UWAGA– każdy
typ miodu ma działanie wzmacniające odporność organizmu !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzień dobry! Z pszczelarskim pozdrowieniem!